Monument onthulling Stirling R9197
Monument onthulling Stirling R9197 
 
Een Engelse en Canadese vlag op de motorkap moet het amerikaanse hoodnr verdoezelen. Een druk op de starter en het motortje slaat aan op een wat triest ogende dag, 3 februari 2018.  
Het is 75 jaar geleden dat een Engelse Stirling bommenwerper na een luchtgevecht met een Duitse Messerschmitt nachtjager, neerstort met acht bemanningsleden. Acht jonge mannen, vijf Canadezen en drie Britten, twintigers nog, kwamen bij deze crash om het leven. 
De werkgroep van de historische kring Leusden heeft zich enkele jaren geleden verdiept in dit voorval. Er bleken nog enkele ooggetuige in leven te zijn. Na veel speurwerk kwamen ook familie leden boven water. Er werd besloten nu er een gedegen verhaal en duidelijkheid was een monument te plaatsen op de crash-site. 
Na de voertuigen verzameld te hebben aan de Treekerweg in Leusden werd er vertrokken richting het theehuis Mon-Choutte, vlak bij de crash-site. De weersomstandigheden waren een beetje gelijk aan 75 jaar geleden, nat en koud. Vanaf 10.00 werden de gasten op gewacht met koffie en thee.  
Nabestaanden van de acht bemanningsleden, waren uit Canada en Engeland over. Een vertegenwoordiging van de Canadese Ambassade en de Royal Air Force. Daarnaast waren er nog tientallen andere direct of indirect betrokkenen, zoals de vertegenwoordiger van de Koninklijke Luchtmacht kolonel De Jongh, een vertegenwoordiging van de commissaris van de Koning en de burgemeester van Leusden aanwezig. De ceremonie werd op geluisterd door een muziekkorps van de luchtmacht. 
Om van het theehuis naar de crash-site te komen was er een pendeldienst verzorgd door leden van de noord west veluwe groep. Door het grote aantal belangstellende werd er ook massaal gewandeld. 
De ceremonie werd zowel in het Engels en in het Nederlands gehouden. Er werd een kleine uitleg gegeven over de laatste vlucht van de jonge bemanning van de Stirling R9197. Ook de nabestaande hielden een woord van dank dat hun familieleden na 75jaar nog niet waren vergeten. Na de kransleggingen en warme soep met broodjes werden de mensen weer terug gereden naar het theehuis en kwam er een einde aan de onthulling van het monument. 

Hans Birnie 

Foto's: Hans Birnie