2015
Freedom Memorial Tour
Het is zaterdagochtend 2 mei rond een uur of half 9 als de eerste voertuigen het plein van de gemeente Barneveld op rijden voor de FMT 2015. Het is 70 jaar geleden dat dit deel van Nederland bevrijd is door de Canadezen en Engelsen.  
 
Als om 10.00 het plein en de straten er om heen uitpuilen van de voertuigen en mensen wordt na een welkoms woord het startsein gegeven voor de Tour. Deze verloopt via Achterveld waar een stop is bij het zorgcentrum St Jozef. De pegasusband geeft hier een mooie muziek uitvoering. De stoet vervolgt zijn weg naar Terschuur waar een lunch wordt genoten in de Belleman. Bij boerderij Veldhoef in Huinen wordt een stukje vertelt over de geschiedenis van de hoeve in de oorlog. Als het verhaal ten einde is wordt dit verhaal bevestigt door een oog getuige, Jan Druiff(94). Hij vertelt aan een groepje luisteraars nog meer details over de gebeurtenissen aldaar. 
 
Langzaam loopt de dag ten einde en gaan we door Putten naar Voorthuizen waar drommen mensen langs de kant staan om ons te verwelkomen. Voor de jeugd een mooie stoet en voor de echte oudjes een moment van herkenning van de bevrijding in 45. 
 
Na een warme hap van de Landmacht en een concert is een mooie dag ten einde.  
 
Ik wil alle mensen die geholpen hebben deze mooie dag tot stand te brengen, hartelijk bedanken. Van organisatoren, adverteerders( die in het programma boek staan) muziekkorpsen,catering t/m verkeerregelaars en vele anderen. 
 
Hans Birnie