2015
13e  Noord-West Veluwerit  - 18 juli 2015
De dertiende NWV-rit startte vanaf onze nieuwe locatie, het proathuus Kleijer. Daar werden alle voertuigen door een 'strenge' verkeersregelaar verwezen naar een plaatsje op het gras. Hierna werden alle deelnemers welkom geheten met koffie en een plak cake en was er voldoende tijd om de uitgedeelde routes door te neuzen. 
 
Nadat de lunchpakketten waren uitgedeeld, was het rond tien uur tijd om te vertrekken. Uitgeleide gedaan door een lekker zonnetje gingen de chauffeurs en inzittenden van 19 jeeps, 13 dodges en 1 motor dan ook vol goede moed op pad. Er werd dit jaar voor het eerst individueel gereden (dus zonder motorbegeleiders), maar dat leverde geen enkel probleem op.  
 
Via allerlei kleine weggetjes en een klim over de Amerongense berg komen we bij de lunchstop, Museum ”De Grote Glind”. Hoewel iedereen volop genoot van de zon die er nog steeds was, vervolgden we na een kleine pauze toch weer onze route.  
 
We gingen nu via diverse semi onverharde stukken richting Achterveld, waar een stukje eigen weg onverwacht voor wat problemen zorgde. ( Inmiddels gelukkig weer opgelost ) Er was namelijk niet bij de juiste persoon toestemming gevraagd om over de bewuste weg te rijden.  
 
Toen aan het eind van de middag de voertuigen weer het terrein van het proathuus op kwamen druppelen, bleek er gelukkig niemand verdwaald en werden onder het genot van een blauwe hap de nodige verhalen gedeeld. 
 
Tot slot van deze geslaagde dag wil ik namens de organisatie Fons en Alie Hilhorst bedanken voor de lekkere appels en Rinus en Jeanette v Middendorp voor het ijsje.  
 
met vriendelijke groeten, 
 
Hans Birnie ext
Airshow Wings of Freedom - 22 augustus 2015
Zaterdagochtend 22 augustus 08.30, langzaam stroomt het tijdelijke vliegveld EDE vol met oude voertuigen en vliegtuigen. De organisatie bouwde speciaal voor dit evenement naar aanleiding van ’70 jaar leven in vrijheid’ een militair vliegkamp na met alles erop en eraan, zoals een landingsbaan van ruim 800 meter en een uitkijktoren. Ook werd een veldhospitaal nagebootst.  
 
In de ochtend wordt het in grote getale op gekomen publiek getrakteerd op diverse para gliders en modelvliegtuigen. In de middag wordt de Airshow officieel geopend met knallende vuurpotten langs de tijdelijke landingsbaan en een show van een apache helikopter. De vele liefhebbers, al dan niet met camera, genoten volop van capriolen van onder meer van de Fokker Four, Antonov 2 en het indringende geluid van de YAK.  
Dan vult de lucht zich met een zwaarder gebrom en komt er in eens een Lancaster over. Log en laag. Deze ene Lancaster doet het publiek verstommen, laat staan als er een paar honderd over vliegen. 
 
Mvg Hans Birnie
Freedom Memorial Tour
Het is zaterdagochtend 2 mei rond een uur of half 9 als de eerste voertuigen het plein van de gemeente Barneveld op rijden voor de FMT 2015. Het is 70 jaar geleden dat dit deel van Nederland bevrijd is door de Canadezen en Engelsen.  
 
Als om 10.00 het plein en de straten er om heen uitpuilen van de voertuigen en mensen wordt na een welkoms woord het startsein gegeven voor de Tour. Deze verloopt via Achterveld waar een stop is bij het zorgcentrum St Jozef. De pegasusband geeft hier een mooie muziek uitvoering. De stoet vervolgt zijn weg naar Terschuur waar een lunch wordt genoten in de Belleman. Bij boerderij Veldhoef in Huinen wordt een stukje vertelt over de geschiedenis van de hoeve in de oorlog. Als het verhaal ten einde is wordt dit verhaal bevestigt door een oog getuige, Jan Druiff(94). Hij vertelt aan een groepje luisteraars nog meer details over de gebeurtenissen aldaar. 
 
Langzaam loopt de dag ten einde en gaan we door Putten naar Voorthuizen waar drommen mensen langs de kant staan om ons te verwelkomen. Voor de jeugd een mooie stoet en voor de echte oudjes een moment van herkenning van de bevrijding in 45. 
 
Na een warme hap van de Landmacht en een concert is een mooie dag ten einde.  
 
Ik wil alle mensen die geholpen hebben deze mooie dag tot stand te brengen, hartelijk bedanken. Van organisatoren, adverteerders( die in het programma boek staan) muziekkorpsen,catering t/m verkeerregelaars en vele anderen. 
 
Hans Birnie 
Noord West Veluwe Snertrit 2015
Na een bewogen jaar met een hoop herdenkingsritten en andere evenementen is daar in eens weer de najaarsrit. Een beetje de afsluiting voor de winterstop...... of vast wennen aan het frisse weer voor de Ardennenrit 2016.  
 
Het weer was zeer twijfelachtig wel of geen regen..... maar zeker frisjes.... rond de 5 graden.  
 
Het verzamelen voor de koffie en krentewegge was deze keer bij de familie van Middendorp in Barneveld. Nadat de routes waren uitgedeeld en iedereen zich een beetje had ingeleefd gingen we van start. Via diverse landelijke weggetjes en mooie vergezichten op de veluwe kwamen we bij de lunchstop.  
 
Dat was deze keer bij de "Schaapskooi Ermelo". Na de lunch ging de karavaan richting de snert bij de Fam Smink.  
 
Tot slot van deze geslaagde dag wil ik namens de organisatie Rinus en Jeanette v Middendorp bedanken voor het verzorgen van de inwendige mensen onderweg en op het eind.  
 
Met vriendelijke groeten, Hans Birnie